30 Mart 2009 Pazartesi

Son günlerde bahar kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı,birkaç gündür havalar çok güzel gidiyor gerçi yüksek kesimlerde hala kar var ama hava bir hayli sıcak.Havaların serin gitmesi nedeniyle arıların kapsamlı bir bakımını yapamamıştım sadece bir sefer aceleyle kek ve şerbet aynı anda verip bırakmıştım.O zaman verdiğim kek ve şerbeti bitirmişler vede çok güzel yavru faaliyeti var.

Heryer çiçek açmış arılar mükemmel şekilde polen taşıyorlar,birde havalar biraz istikrarlı olsa arıların durumu dahada iyi olacak.



Çok sık gelemediğim için bu sefer şuruplamayı fazla yaptım kovan başı ortalama 1.5- 2 kg kadar çünkü bu sefer kek vermedim havalar hala çok soğuk ve ara ara kar yağıyor.






Geçen yıl ilkbaharda varoa için bayvarol kullandım, kullanılan şeritleri aldıktan bir süre sonra bazı kovanlarda hala varoa ya rastlamıştım geçen yıl bayvarolun fazla bir faydasını göremedim.
Sonbaharda ise tavsiye üzerine Obeson kullandım onda ise yağmaclık başladı çünkü her kovanın kokusu aynı zayıf kovanlar yağmalanıyordu hatta bazı kovanlar azda olsa yavru söküp atıyorlardı bu yüzden Obeson kullanmayı yarıda bıraktım.
Bu sefer varoa için Formik asit (Forbeevar) kullandım, kullanımı kolay balda kalıntı bırakmıyor
ama etkisini daha sonra göreceğiz.



















Misafirlerim keçi sürüsü








Arılarıma gittiğim yol geçen yıl orman işletmesi tarafından YENİ yapıldı yani bu yeni hali eski halinden her türlü araç geçebiliyordu ayrıca bu yöre çok güzel bir piknik alanıydı ama ne zamanki orman idaresi buraya el attı herzaman olduğu gibi buralarıda katlettiler binlerce ağaç kesildi sırf birileri nemalansın diye bu orman yoluna yüzbinlerce lira para harcandı ama şimdi ortada yol kalmadı.Köylüler tarlasına gitmek için şimdi o yola yol yapıyorlar.!.






































2 yorum:

Arıcı 07 dedi ki...

Maşallah yağışdan çamurda kalmışsın.

HB dedi ki...

Varroa mücadelesi...

Varroa mücadelesinde tek bir ilacın başarılı olması zaten mümkün değil.

Ancak her ilaçta %99 etkili yazar orası ayrı.

Bugüne kadar kullanmış olduğunuz hem flumetrin etken maddeli Bayvarol ve hem de Tymol etken maddeli Obeson varroa için iyi bir mücadele aracı. Ancak tek başlarına mümkün değil.

Şu anda kullandığınız Forbevar içinde aynı şeyi söyleyebilirim. Etken maddesi Formik asittir ve tek başıan başarılı olması mümkün değildir.

Ne yapacağız?

Entegre olarak, hava sıcaklıklarına, bulunduğumuz yöreye ve varroa düzeyine uygun ilaçları değişimli kullanacağız.

İyi çalışmalar.