18 Eylül 2009 Cuma

KEKLEDİK

Bal hasatından sonra bugün üçüncü kek beslemesini yaptık,kekleri 300-400 gr paketler halinde kovanlara veriyorum.Kek beslemesinin yanı sıra varoa mücadelesi için de ikinci ilaçlama yapıldı,bu gün itibaren arıların durumu geçen yıllara göre çok iyi,geçen hafta yağan yağmurlar etkisini hemen gösterdi arılar mükemmel şekilde polen taşıyor yavru durumlarıda şimdilik çok iyi.





Kovanların bakımı yapılırken gelen arılar sanki ilkbaharki gibi polen taşıyorlardı.








Bugün ana arı çiftleştirme kutularınıda kontrol etme fırsatı buldum birkaçtanesinin mevcudu
epey azalmış,artık tek tarafa alıp sıkıştırmak gerekiyor,




Kutuların bal durumu oldukça iyi











Kutuları birinde iki adet ana arı memesi vardı böyle birşeyle ilk kez karşılaşıyorum ilk önce ana arının olmadığını zannettim fakat arayınca ana arının orada olduğunu gördüm,bu yıl kışlamak için bıraktığım ana arı kutularında butip birçok sorunla karşılaştım.
İlk olarak bazı ana arılar bir miktar arıyla kutuları terk ettiler, terk etmemesi için ana arının kanatlarının üçte birini kestim fakat bu seferde bazıları ana arıları öldürdüler,demekki bir yerlerde daha çok eksiklerimiz var
kendimce yaptığım bazı denemelerde çok daha iyi sonuçlar elde ettim
İki kutunun arısını denemek için normal kovana aldım biraz bakımla arıları kovanı terk etmediğini gördüm,
temmuz ayının ortalarında normal kovana aktardığım kutuların arıları şu anda 4 çıtaya ulaştılar.
Demekki ana arı üretmede öğrenmemiz gereken daha çok şeyler var!





























2 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
bloğunda tüm arıcılarımızın yararlanacağı ilginç uygulamalar var
ben kendime düşeni aldım
paylaşım için sağol

Ballı Baba dedi ki...

Üzeyir kardeşim, ana arı üretimi konusunda her zaman söylediğim şey neden ana üretiyoruz? iş olsun diyemi yoksa kaliteli ana üretmek mi?. Eğer kendimize ve az sayıda da satış amaçlıysa mutlaka normal ölçülerdeki çerçevelerden yapılmış 5 çerçevelik ruşet kovanlar kullanılmalı. Dar alanda anaarı yumurtlarsa verimli olmazzzzzz. Ya kovanı terk edecek yada yumurta keseleri büzülecek!!! İlkbaharda bu ruşete alınacak bir çerçeve arıya verilecek kapalı meme doğar çiftleşir ve yumurtlar . Mevsim sonuna kadar yani bu günlere gelindiğinde en az 5 çerçeve arıdır kiiii buda bir kovan demektir.

Eğer ticari işletme olarak anaarı üretilecekse çiftleştirme kutuları kullanılabilir.Kutuda ana arı çiftleşdiği görülünce alınmak şartıyla yoksa oradada uzun süre bekletilemez.
Yaptığınız bu çalışmaları ruşet kovanlarla yapmış olsaydınız hiç sorun yaşamadığınız gibi, hem kovan sayısını arttıracaktınız hemde çok gelirse satış yaparak gelir elde edecektiniz.
Ama bütün yaptıklarınızın tecrübe olarak faydalı olduğunu düşünelim. Sevdiklerinizle beraber bayramınız mübarek olsun...