8 Eylül 2009 Salı

MEŞE BALI

Bal hasatını sonunda bitirdik bu yıl trakyada pek verimli bir sezon geçirdik diyemeyiz,çünkü çok kurak bir yaz geçirdik,aylarca tek bir damla yağmur bile düşmedi ama yinede trakyanın diğer bölgelerine göre bizim buralar çok iyi verim verdi.En kurak mevsimde dahi genelde ağustos ayında başlayıp havanın durumuna göre ekim ayının sonlarına kadar ormanlık alanlarda genelde meşe ormanlarının yoğun olduğu bölgelerde halk dilinde basra,balsara vs. denen nektar kaynağı arılar için bulunmaz niğmet, bazı zamanlar balsara okadar yoğunki arı bir katı nerdeyse 15 günde doldurduğu oluyor buda sezon sonunda en çok istenilen şey.Bu yılda trakyada bazı bölgelerde meşe balı çok berekli.



Genelde meşe palamutlarında daha yoğun sabahın çok erken saatlerinde güneş tam anlamıyla yükselene kadar arı bu nektar kaynağından faydalanıyor,çünkü güneş bu nektarı kurutuyor,taki sonraki sabaha kadar.


Meşe balı çiçek balına göre çok daha sert ve kıvamı çok koyu rengide neredeyse simsiyah ,çiçek balına göre çokdaha geç donuyor.





Bal hasatından sonra hiç vakit kaybetmeden hemen kek beslemesine başladım.




Arıların durumu şimdilik çok güzel geneli 10 çıta veya üstü bu kadroyu düşürmeden kışa girebilirsek ,çünkü geçen yıl bu zamanda bazı kovanlar neredeyse 5 çıtaya düşmüştü geçen yılla kıyaslarsak bu yıl durum çok iyi.















Bu sezon kovanların hepsine havalandırma deliği açtım,istenildiği zaman kapatılabiliniyor ben çok faydasını gördüm herkesede tavsiye ederim.









2 yorum:

DCFerreira dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

bal hasatın hayırlı arıların saglıklı olsun orman balınında tadını bilen bir daha ondan vaz geçmez hayırlı pazarlar kolaygelsin