13 Haziran 2010 Pazar

Bu yıl bana göre arıcılık adına çok farklı bir yıl Haziran ayının neredeyse yarısı oldu arılar çok hızlı bir şekilde gelişiyor ,bu yıl 50 nin üzerinde bölme yaptım böldüğüm arılar en az beş çıta ve yumurtlayan genç ana arılar olduğu sürece gelişmeleride hızlı oluyor.Kışın boş zamanlarda yaptığımız çıtalar yetmeyince acil 300 adet çıta yaptık ve mumladık.

Bala giden kovanlarımızın hepsi dört katlı oldular hatta en üstteki ballıklar neredeyse dolmak üzere çıtaların bir kısmıda sırlanmış vaziyette.

Katlar yükseldikçe ağırlaşıyorlarda bu sefer kontrol etmeside zorlaşıyor.

Bazı kovanlardan polen topluyoruz polende bir eksilme olmadı daha nereyse her gün farklı renkte polen geliyor bir kaç gün önce sarı renkli polen geliyordu şimdi ise kırmızı renli gelmeye başladı.



Ana çiftleştirme kutularında bu yıl ipin ucu iyice kaçtı iki yerde ana üretimi yaptığım için baştan aldığımız notları karıştırdık hangi kutuda kaçıncı tur ana arı çiftleşti artık bilemiyoruz, ama bu yıl damızlık olarak iki kovan kullandığımız için rahatız ,hiç değilse nerden geldiği belli.



Bu kutuları gecen yıl yüzün üzerinde yapmıştım ilk zamanlar kullanmasını beceremediğim için çoğunu hediye etmiştim kendime başka kovanlar yapmıştım ama bu yıl onlar yetmeyince bunları tekrar kullanmaya başladım şimdide bunlar çok rahat ,bunlardada artık ayar kaçtı arı boş bulduğu her yere petek örer oldu.

Artık körükçümüz bu yıl terfi etti ana arı üretim işlerini artık ona devredeceğiz gibi.
Çiftte kavrulmuş bunlar :)))




Bölmelerin bir kısmını böldüğümüz arılıktan 5 km uzaktaki arılığa götürüyoruz birertanede ana arı verip yeni kovanlar oluşturuyoruz.


Ormandaki arılık yeri çok güzel bir yer üç tarafı orman sadece önü açık.
















9 yorum:

TUYSAL dedi ki...

Selam,
Armağan'ın maşallahı var, bahar günü gibi yemyeşil.Bizde nerdeyse yaz bitecek hani şu ay çiçeklerde olmasa. Onlarında açmasına daha 15-20 gün var.
Yeni arılar ve yeni analar hayırlı olsun.
Stajyer ana arıcıyı bir gün iş başında denemek lazım. Hoşça kalın.

İlhami Uyar dedi ki...

Sevgili Üzeyir bey maşallahınız var,her zaman böyle güzellikler görmek dileklerimle,herşey gönlünüzce olsun,kolay gelsin.

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

GÖRÜNTÜLER GÜZEL
BALALR HAYIRLI OLSUN
4 KAT ÇIKAN ARININ
IRKI NEDİR
BAŞARILAR

Üzeyir Okkan dedi ki...

Tahsin Hocam ,ismindende anlaşılacağı üzere buralar bize Allahın bir Armağanı, artık kar yağana kadar çiçekte bitmez balda,stajyer ana arıcının kat etmesi gereken çok yolu var larva transfer etmek işin en kolay yolu,ilginize teşekkür ediyorum.

İlhami bey, iyi dileklerinize çok teşekkür ediyorum sizede kolay gelsin.

Taşkın bey ,dört kat çıkan kovanlarım bir değil bala giden tüm kovanlarım aynı ,ırkı da o çok reklamı yapılan arılardan değil sadece yerli ırk ve kendi ürettiğim ana arılar.

ÇELİK ARICILIK(Arıcılık Teknikeri) dedi ki...

armağan arıcılık; yapmış olduğunuz başarılı çalışmalarınızı ilgi ile takip ediyorum.bu çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ederim. kalın sağlıcakla...

Mustafa Yılmaz dedi ki...

çalışmalarınızı takip eden lerdenim. tüm çalışmalarında başarılar dilerim

bees-spell dedi ki...

Yeni Yılınız Kutlu Olsun !!!

bees-spell dedi ki...

Yeni Yılınız Kutlu Olsun !!!

evangelos naxios dedi ki...

Gunaydin Uzeyir,bu gun geldim,blogsun cok iyi!
Iyi sezon!