31 Mayıs 2010 Pazartesi

MAYIS AYIDA BİTTİ

Mayıs ayının sonuna geldik, arılığa hergün gittiğimiz halde bazı işlere yetişemiyoruz bu yıl ani bir kararla bala gitmekten vazgeçtik çok az bir kovan adetiyle bala yöneleceğiz ,diğer kovanları ana arı yetiştirdikçe bölüyoruz,hatta iki üç kattaki kovanları bile bölmeye başladık ,son on gündür çok güzel bal akımı var arılar çok hızlı gelişiyor.

Kat attığımız kovana bir kaçgün bakmazsak hemen boş yerlere dalak indiriyorlar o yüzden kovanlarda boş yer bırakmamaya çalışıyorum ve arılığa gittiğim hergün önce petek bağlama işlerini halletmeye çalışıyorum




Ana arı çiftleştirme kutularıda çıtalara balı doldurmuş hatta bazılarında ana arının yumurta atacak yeri kalmamış kek bölümüne ufak dalaklar örüp oraya yumurta atmış ,o tip kutulardaki fazla ballı çıtaları alıp yerine boş çıta veriyorum.


Bu yıl ana arı üretiminde üçlü ruşet kovanları da kullanıyorum tecrübe olması açısından bu kovanlarda ikinci tura başladım.




Şimdilik 30 adet çift gözlü çiftleştirme kutusu ve birkaçtanede üçlü ve beşli ruşet kovanla ana arı üretmeye çalışıyorum.Arılık müsait olduğu için kutuları arılık içinde dağınık şekilde yerleştirdim ,başlarda 4 kaybımız oldu daha doğrusu çiftleşmeden dönmediler,gerçi artık arı kuşları bölgeyi terk ettiler artık sonbahara kadar gelmezler artık.


Üretğim ana arılardan birtanesi.

Bu yıl dikkatimi çeken bir hususta ana arı, memeden çıktıktan sonra meme içerisinde daha epey süt kalması ,bu acaba çok fazla arı sütü varda fazlası mı kalıyor veya ana arı bu sütü tüketemiyormu

Körükçüm oğlum Emir bu yıl körükçülükten terfi etti ,çiftleştirme kutularını beraber dolduruyoruz ,artık larva transfer işlerini bundan sonra o yapacak.




Üç gün önce böldüğümüz bölmelere verdiğimiz anaları kafeslerden bıraktık ,üstteki resim ana arının ilk kabul anı.


Bir ufak arılık daha yaptık buraya bundan sonra ki bölmeleri getireceğiz ,böldüğümüz arıları en az 5 km uzağa götürüyoruz hazır yumurtlayan ana arıda oldumu bunlarıda bir müddet sonra böleriz.















2 yorum:

mutlu_riza dedi ki...

sn. Üzeyir çalışmalrınız çok güzel ve yerinde gördüm ah bende oralarda olabilsemde bizim arılarla ilgileneblsem ne yapalım ilerde inşallah.
kovanlarınızı kendiniz yapıyorsunuz sanırım. polen tuzaklı dipler kendi tasarımınız mı? güzel olmuşlar yalnız müsadeniz olursa birşey ilave etmek istiyorum polen tuzaklarının takıldığı kontropalaığın bir köşesine arıkaçıran monte edin neden? erkek arılar çıkabilsin diye yoksa polen tuzağını tıkar rahat çalışamaz arılar

adem genç dedi ki...

slm kardeşim bloğunu takip ediyorum çok güzel paylaşımların var eksik olma hazır hemşeride sayılırız tanışmak isterim saygılarımla adem genç konya 0535 550 52 46