26 Şubat 2010 Cuma

POLEN VE VARROA TUZAKLI KOVAN

Bir süredir bloglarda forumda altı açık kovanlar konuşulup tartışılıyor faydası varmı yokmu, yurt dışından örnekler veriliyor orada böyle yok şu ülkede böyle diye, evet doğru zamanda doğru şekilde kullanılırsa faydası bence tartışılamaz bile.Bundan 4 yıl önce ormandaki arılarımın bir kısmının alt tablalarını 15 cm çapta delmiştim sonbahar bakımlarını yapıp alttaki havalandırma deliklerini kapatmayı unutmuştum ,mart ayında arılara gittiğimde ilk kontrollerde deliklerin açık olduğunu ve hiçbir olumsuz durumun olmadığını gördüm,hatta altı açık olmayanlarda olan küf ve nem açık olanlarda yoktu ve ondan sonra tüm kovanlarıma havalandırma açtım ve faydasını fazlasıyla görenlerdenim.Hatta son zamanlarda yaşanan -20 derecedeki soğuklarda dahi hiçbir olumsuzluk görmedim.
Bu kovanın benzerini zaten bir süredir kullanıyorum buna birde polen tuzağı eklemek istedim,bu tip kovanları balkan ülkelerinde çok fazla kullanıyorlar,en büyük sıkıntısı gezginci arıcılığa uygun olmaması çünkü biraz ağır ve teferruatlı benim gibi sabit arıcılık yapanlar için bence çok ideal.




















Polen toplanacağı zaman polen tablası takılır ,bütün aparatlar kasa içinde kanal vasıtasıyla çalışıyor istenildiği zaman çıkarılıp takılabiliyor.
































































Alttaki kovan benim şimdi kullandığım kovan modeli çok basit bir şekilde yapıldı altta hiçbir yükseklik olmadan ve kovanı bozmadan da yapılacak bir uygulama,gezginci arıcılar içinde çok uygun bence.
































Kovan yapılırken ayakların ikisinede kanal açılıp o kanalda konacak kontraplak veya saç levha çalışacak şekilde yapılır.




































































4 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Okkan,insanlar düşünerek ne güzellikler ortaya çıkarıyorlar,iletişim sayesinde aksaklık ve eksiklikler gideriliyor ortaya kusursuz ve hata payı az eserler meydana getirilebiliyor.Bu açıdan emeklerinizden dolayı sizi kutluyorum,daha nice güzelliklere imza atmanız dileklerimle.İyi çalışmalar,kolay gelsin.

Üzeyir Okkan dedi ki...

İlhami bey,temennileriniz için çok
teşekkür ederim,sizede kolay gelsin.

Unknown dedi ki...

Üzeyir bey;

iyi bir tasarım ama seninde dediğin gibi bizim gibi gezginciler için 100 gr. nın önemi büyük ama yinede bu denemenizi ilerki zamnlarda kullanabilirim,kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

salihbey kardeşim arılar rutubetten zarar görmektense bu tür ağırlıklara katlanmak en iyisi.kovanı dene 1o kğ ağırlığa razı olacaksın