28 Eylül 2009 Pazartesi

SEPET KOVAN

Arıcılığa ilk başladığım yıllarda 35 adet sepet kovanım vardı,bu yörede bu tip kovanlar hala çok kullanılan kovan çeşidir,balı çok aranılan bir baldır,bugün sepet kovanların en sonuncusunu bozdum daha önceki yıllar sepeti normal kovanın üzerine koyup ana arıyı alt kata indiriyordum arayada ana ızgarası koyunca sepet kat vazifesi görüyordu tabiki bozmasıda kolaylaşıyordu çünkü üstte yavru olmuyordu.
Bu kovanda yavru faaliyeti yok denecek kadar azdı, tabiki çokta uğraştırmadı.



Sepet ters çevrilip kovanın ağzına yaklaştırılır ,bir müddet bekledikten sonra arılar kendiliğinden üstte toplanıyorlar çok az bir duman verilince arılar kendiliğinden kovana giriyorlar bir müddet sonra sepette hemen hemen hiç arı kalmıyor,burada dikkat edilecek duman kullanırken çok az kullanılmalı çok kullanılırsa bal dumana kokar.







Sepette arı kalmayınca iş çok kolaylaşıyor özel bir bıçak yardımıyla petekler kovandan kesilir






Biraz dikkatli olunursa petekler hiç zarar görmeden çıkartılır
























Sonunda böyle bir kova bal alınır



















Kalan çok az bir yavrulu petek bir çıtaya bağlanıp yeni kovana verilir ve hemen besi yapılır.




















Bu işi yaparken kullandığımız alet sırf bunun için yapılmış özel bir bıçak işin ehli olunursa çıkarılan peteklere hiçbir zarar vermiyor,benim kullandığım bıçak çok eski belkide 100 yıllık veya daha eski olabilir yıllar önce arılarını aldığımız biri vermişti onada babasından kalmış.



































2 yorum:

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Sepet balıda çok güzel görünüyor bereketli olur sende emeğinin karşılıgını alırsın arıcılıgın en güzel yanı sonunda parmagını yaladınmı bal yemiş olursun kolaygelsin

Hüseyin Basri ÇALIŞKAN dedi ki...

merhabalar . bu güzel çalışma ve paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum.. fotograflar çok güzel ve özellikle sepetten petek almal için kullanılan alet oldukça ilgi çekici kara kovandan yada sepetten arı aktarma esnasından çok yavru kaybı oluyor gördüğüm kadarıyla size bu olmamış . umarım herkes için bir örnek teşkil eder saygılarımla