28 Aralık 2008 Pazar

YENİ KOVAN

Şimdiye kadar kullandığım kovanlar ayaklı çekmeceli tür kovanlardı, sabit arıcılık yaptığım için

pek sorun olmuyordu ama gelecek sezon bir miktar arıyı ayçiçeğe götüreceğim için yeni kovan

ihtiyacı olacak tabiki ,birkaç modelden sonra bu kovanda karar kıldım,önce birtane taslak olarak yaptım eksiklerini tamamladıktan sonra ilk etap 50 adet yapılacakGeçen yıl ıhlamur ağacından epey kalas biçmiştim şimdiye kadar kurudular.Ihlamur hem hafif hem sağlam bir ağaç türü çam ağacı çam ağacına göre arıyı kışın daha sıcak tutar.


kovanların hepsi polen tuzaklı olacak


5 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Maşallah kovanlarınız çok güzel duruyor.Keresteninde bu kadar uzun sürede durmuş olması çok güzel,genede güneşe çıktığında mutlaka biraz daha çekme yapıyor.Siz daha iyi blirsiniz mesleginiz.Dışarda güneş yagmur çamur kış gören ağaçla,evdeki mobilya kapıytı hiç bir zaman kıyaslamamalıyız.

Kovan işi o kadar önemliki,en kötü kovanı bir arıcı en kötü ihtimalle 10 yıl kullanır.Zamanında yapmış olduğunuz eksik ve fazlalıklar yani en az 10 yıl peşinizi bırakmaz.Onun için ince eleyip sık dokunmalı.


Birde kovanın kışın sıcak tutulması o kadar önemli degildir.Almanyada arılar salkımda kalsın ve salkımdan çıkmasın ayrıcada yavruya yatmasın diye kışın altları açıktır.Hemde kopmle sadece elek teli var altında.Arın aç kalmasın,birde rutubet olayı sakat,rutubette bizim bu bölgede olmaz nedenide arı salkımda çok uzun süre kalmıyor çünkü,kolay gelsin.

Üzeyir Okkan dedi ki...

Ali abi kovan yapılacak kereste mümkünse ya fırınlanır yada en az bir yıl bekletilirki en iyi sonuca o zaman ulaşırız çünkü yeni biçilmiş kereste kurudukça çatlar,çeker atma yapar benim kullandığım kereste bir yıl önce biçildiği için sorun olacağını zannetmiyorum,bir de iyide boyandığı zaman uzun yıllar sorunsuz kullanılır.
teşekkür ediyorum.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

kovanların hayırlı olsun görüntü güzel agaç seciminde öyle ayçicekten önce poleni bölgendeki çiceklerden al balıda ayçiceginden kolaygelsin

Kozlulu Kadıoğlu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Maşallah çok başarılı bir calisma olmuş ellerinize sağlık kovan ülçüleri nasıl yapma aşaması nasıl